Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka

14. 2. 2024

Minuli torek je v Kobaridu potekala 128. seja Sveta regije, na katero je župane ob administrativni podpori Posoškega razvojnega centra (PRC), nosilne razvojne agencije v regiji, povabil zdaj že nekdanji predsednik sveta Gašper Uršič. Na seji so namreč člani, župani Severno Primorske (Goriške) razvojne regije, po krožnem sistemu uvodoma soglasno sprejeli novo vodstvo. Tako  je v novem enoletnem mandatnem obdobju vodenje prevzel Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija, njegov namestnik oziroma podpredsednik pa je postal Miha Stegel, župan Občine Kanal ob Soči.

Seja pa je bila pomembna tudi zaradi tega, ker so člani medse povabili predstavnike Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, med katerimi sta bila tudi minister dr. Aleksander Jevšek in državna sekretarka Andreja Katič. Oba povabljena gosta sta članom izčrpno predstavila Evropsko kohezijsko politiko v novem programskem obdobju 2021–2027 in izvajanje mehanizma dogovor za razvoj regij (DDR) ter druge novosti, kot je denimo osnutek Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, katerega novelo bodo predvidoma do poletja poslali v parlamentarno obravnavo.

Direktor PRC Simon Škvor je v nadaljevanju predstavil umeščanje projektov v DDR in ob tem dejal, da se v regiji trenutno osredotočajo na projekte, ki jih začrtuje DDR in so usmerjeni na štiri področja. »Prvo so podjetniški inkubatorji, začenjamo pa tudi pogovore o možnostih vzpostavitve mrežnega inkubatorja, ki bi pokril celotno regijo,« je za STA po seji povedal Škvor. Poleg tega se Severno Primorska (Goriška) razvojna regija sooča tudi s težavo zagotavljanja primerne oskrbe s pitno vodo in čiščenja odpadnih voda. Pri tem največjo oviro predstavljajo aktualni kriteriji, ki zagotavljajo pridobitev sredstev za projekte. Po besedah direktorja PRC, se »s takimi težavami sooča večina regij v Sloveniji, saj morajo projekti obsegati najmanj 2.000 populacijskih enot za čiščenje odpadne vode in nad 10.000 populacijskih enot za vodovodne sisteme. Tukaj imamo kot regija kar precej izzivov, da te projekte uskladimo«. Kot novost med projekti v aktualnem programskem obdobju (2021–2027) predstavlja tudi zelena infrastruktura, ki zajema predvsem urejanje urbanih mestnih središč. Zadnje področje pa predstavljajo naložbe v državno kolesarsko omrežje.

Pod točko razno so župani pozdravili ministrovo izjavo, da bo DDV po novem priznan kot upravičen strošek pri obsežnejših projektih. Poleg tega so se strinjali, da tako imenovana mrežna organiziranost v naši regiji dobro funkcionira in so zato na ministrstvo apelirali, da se ta način delovanja ohrani tudi v prihodnje.

Seji so poleg predstavnice Državnega sveta RS mag. Elene Zavadlav Ušaj in direktorja agencije GOLEA Rajka Lebana prisostvovali tudi predstavniki vseh štirih razvojnih agencij v regiji:

  • Razvojne agencije ICRA doo Idrija,
  • Posoškega razvojnega centra, 
  • Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina in
  • RRA Severne Primorske Nova Gorica.

Foto: Tatjana Šalej Faletič

Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka Na volilni seji Sveta regije prisoten tudi kohezijski minister ter državna sekretarka